U bent hier: Home - Beroepen - Uitvoerend kader

Printvriendelijke versie

 
 

Uitvoerend kader
Onder de verzamelnaam uitvoerend kader in de bitumen- en kunststof dakbedekking platte daken valt de (hoofd)uitvoerder en (meewerkend) uitvoerder. Het organiseren van de dak werkzaamheden en het bewaken van het eindproduct is een van de belangrijkste taken van het uitvoerend kader. Hierbij kan de functionaris worden ondersteund door stafpersoneel, bijvoorbeeld een werkvoorbereider.

Het uitvoerend kader moet weten met hoeveel personeel, met welke vaardigheden en in welke tijdplanning, een onderdeel van het werk moet worden uitgevoerd. De functionaris moet ervoor zorgen dat er op de juiste tijd de benodigde materialen en materieel aanwezig zijn. Het op de juiste tijd afroepen is een belangrijke zaak. Dit omdat veel materialen een onverwachte, lange levertijd hebben. Ook het op de juiste plaats laten afleveren van materiaal en materieel heeft als voordeel dat het later niet onnodig moet worden verplaatst.  Omdat planningen moeten worden gehaald kan het nodig zijn dat er meer of minder eigen werknemers, als dan niet in combinatie met flexibele arbeidskrachten, ingezet moeten worden.

Het uitvoerend kader heeft door de tijdsdruk en geestelijke belasting een (geringe) kans op overspannenheid. Indien de functionaris meewerkend uitvoerder is die ook reguliere dak werkzaamheden verricht, dan is hij ook blootgesteld aan de risico's die dat dak/project met zich mee brengt. Bijvoorbeeld een verhoogde kans op aandoeningen van het bewegingsapparaat en de rug door lichamelijke belasting. Ook is er een kans op het ontwikkelen van gehoorschade door lawaai. Het uitvoerend kader personeel wordt tijdens het werk regelmatig geconfronteerd met onverwachte situaties en de afwezigheid en slechte prestaties van anderen. De uitvoerder maakt vaak lange werkdagen.


Het belangrijkste risico voor het uitvoerend kader binnen de dakbedekkingsbranche is:

 
   
   
   

 

 
 
 

< terug naar vorige pagina