U bent hier: Home - Beroepen - Stafpersoneel

Printvriendelijke versie


Stafpersoneel
Onder stafpersoneel/leidinggevenden vallen meerdere beroepen, zoals de werkvoorbereider en de calculator. Veel administratief, calculatie- en voorbereidend werk is geautomatiseerd. Stafpersoneel verricht met computers zelf een deel van de projectadministratie. Het geautomatiseerde werk, waaronder beeldschermwerk, kan leiden tot RSI.

Bij werkdruk van het stafpersoneel spelen de onduidelijkheid van de taken en de slechte werk-organisatie, leiding en samenwerking vaak een belangrijke rol. Stafpersoneel wordt tijdens het werk dikwijls geconfronteerd met onverwachte situaties. Bouwtechnici en werkvoorbereiders hebben vooral te maken met tijdsdruk door een strakke bouwplanning.
Onduidelijkheid in de opdrachtverlening en bouwtekeningen zorgt regelmatig voor frustratie. Project- en bedrijfsleiders hebben vaker problemen in de samenwerking met opdrachtgevers, leveranciers, onderaannemers en eigen personeel. Het werk heeft soms een negatieve invloed op het privéleven door de werkstress en het vaak onverwachte overwerk. Door de werkdruk (tijdsdruk en geestelijke belasting) heeft het stafpersoneel een (geringe) kans op overspannenheid.

De taken van het stafpersoneel zijn afhankelijk van de functie. Bij beeldschermwerk is sprake van repeterende bewegingen met vaak een overmatige belasting op polsen en armen. Dit kan leiden tot RSI (Repetitive Strain Injury). Hierbij kunnen ook andere factoren een rol spelen, zoals de bedrijfscultuur, de werkdruk en het werktempo. Daardoor worden vaak te weinig pauzes genomen en is er onvoldoende tijd voor herstel. Beeldschermwerk moet na twee uur worden afgewisseld door andersoortige arbeid of door rusttijd.


De belangrijkste risico's voor het stafpersoneel zijn:
 
   
   
   

 

 
 
 

< terug naar vorige pagina