U bent hier: Home - Beroepen - Eerste dakdekker en chauffeur

Printvriendelijke versie

 
 

Eerste dakdekker en chauffeur
Specifiek logistiek werk
De aard van de werkzaamheden voor deze functionaris kan divers zijn. Naast de reguliere dakbedekkingswerkzaamheden kan de werknemer verantwoordelijk zijn voor het vervoer van de collega’s van de thuissituatie naar de bedrijfs- of projectlocatie en vise versa. Een deel van de arbeidstijd wordt ingevuld met het vervoer van materialen en materieel in opdracht van de werkgever. Op basis van vorengenoemde aandachtsvelden is het te veel omvattend en complex om alle mogelijke logistieke processen en naverwante taakrisico’s te beschrijven. Derhalve is ten aanzien van de risico’s in onze bedrijfstak gefocust op de meest relevante beroepsrisico’s.

Magazijnwerkzaamheden
De dakdekker en chauffeur heeft door het werk een (geringe) kans op aandoeningen van het bewegingsapparaat. Piekbelastingen bij bovengenoemde werknemers kunnen zich voor doen bij het laden en lossen van vrachtwagens, bedrijfsbussen en aanhangwagens. Deze werkzaamheden moeten vaak in een kort tijdsbestek worden uitgevoerd. Hierbij is een reëel risico op aanrijdgevaar aanwezig. Veel materiaal en materieel wordt met behulp van een palletwagen handmatig verplaatst. Voor grote en/of zware voorwerpen wordt veelal een heftruck of verreiker ingeschakeld, bij voorkeur met een elektrische aandrijving.

Veilig gebruik heftruck
Ongevallen, letsels en schades met mobiele arbeidsmiddelen zijn vermijdbaar of aanzienlijk te beperken door enerzijds technische maatregelen zoals o.a. kantelbeveiligingen, bestuurdersbeveiligingen en noodstop. Daarnaast kunnen afschermingen, zoals aanrijdbeveiliging, worden geplaatst. Ook kunnen organisatorische maatregelen, zoals een verkeersplan, een veilige inrichting van de transportomgeving e.d., bijdragen aan een veilig gebruik van de heftruck.

In het verkeer
Naast bovenstaande moet de dakdekker en chauffeur omgaan met de gevaren van het verkeer.
Zo moeten chauffeurs niet alleen bekwame chauffeurs zijn, ze moeten ook kunnen laden en lossen, eventuele technische mankementen oplossen, administratieve taken uitvoeren en dergelijke. Goederen moeten op tijd worden afgeleverd, ongeacht het weer of de omstandigheden op de weg en de locatie. De chauffeur heeft door zijn werk onder andere kans op een verkeersongeval en het ontwikkelen van gehoorschade door lawaai. et rijden in een beladen vrachtwagen brengt specifieke risico's met zich mee: de lading kan gaan schuiven of door verkeerde verdeling van het gewicht van de lading kan de wagen moeilijk bestuurbaar worden. Met name bij het uitstappen en laden en lossen ontstaan vaak ongebruikelijke verkeerssituaties. Hierbij is er kans op aanrijdgevaar voor de chauffeur.
Verder bestaat de kans op rugaandoeningen door de blootstelling aan lichaamstrillingen.


De belangrijkste risico's voor de eerste dakdekker en chauffeur zijn:

 
   
   
 

 

 
 
 

< terug naar vorige pagina